Parteneriatele Katalyst Kitchens

Katalyst Kitchens, EcoVisio, organizație non-guvernamentală din Moldova și Centrul Slovac pentru Dezvoltare Comunitară (SCCD) au încheiat acord de parteneriat cu scopul de a lucra împreună la inființarea primului Incubator de Afaceri Agroalimentare din Republica Moldova. Incubatorul va fi construit în satul Rîșcova, localitate care a devenit vestită datorită eco-comunității EcoVillage Moldova.

Echipa proiectului dorește să ofere o nouă viață și un nou scop unei clădiri vechi, folosite anterior ca fabrică de uscare a tutunului și fermă de porci. La începutul inițierii proiectului, clădirea se afla într-o stare deplorabilă și avea nevoie de o curățare majoră și reparații capitale. Cu ajutorul echipei, în primăvara anului 2020, clădirea și terenul de 1 hectar aferent acesteia, a devenit punctul central al inițiativei EcoVillage Farms și a fost conceput ca un lot demonstrativ agro-ecologic.

În septembrie 2020 se planifică reconstrucția majoră a clădirii, ceea ce va permite crearea primei secțiuni a Incubatorului de Afaceri Agroalimentare, și anume o Bucătărie comună pentru toate afacerile.
Echipa Katalyst este responsabilă pentru crearea și amenajarea conceptuală și fizică a spațiului. De asemenea, va conduce un program de inovare în domeniul tehnologiei alimentare pentru antreprenori mici. EcoVisio va aduce expertiză în practicile de agroecologie, va susține start-up-urile alimentare cu dezvoltarea afacerilor și va organiza procesul de schimb de experiență internațional cu parteneri din Slovacia. SCCD este responsabil de coordonarea generală a proiectului, precum și de elaborarea unui studiu de caz despre incubatorul de afaceri agroalimentare din Moldova. Proiectul este finanțat de Slovak Aid și co-finanțat de Ambasada SUA, cu elemente complimentare susținute de IM Swedish Development Partner, Suedia, GEF și Finance in Motion.

Mulțumim partenerilor și donatorilor care au dat dovada încrederii în această idee ambițioasă și invităm mai mulți susținători să se alăture acestei initiative multidimensionale cu viziunea pe termen lung și cu potențial de a stimula sectorul de afaceri agro-alimentare din Moldova.