Intrerviu cu constructorul - Ion

Dl Ion din Cimișeni, își reamintește cu recunoștință timpurile, când au început împreună cu echipa, lucrările pentru comunitatea Eco Village din satul Rîșcova. A trăit multe provocări pînă atunci, a muncit mult acasă și peste hotare, a fost trădat de angajatori și pierdut printre străini, dar a adunat toată forța și a reușit să clădească propria casă și a crescul patru feciori. Este cel mai longeviv membru al echipei de constructori.

La întrebarea, cum ar descrie prima lui experință la Rîșcova, dl Ion a spus: "Noi toată viața ne construim. Casele noastre tot noi le-am făcut! Și comunitatea EcoVillage, tot cu lut, paie. Înainte nu era așa material, ca cotileț, cărămidă. Dar aici am construit cu scândură, lemn, în interior era stuf, paie și apoi totul a fost lipit. Dar lutul, e peste tot același. Știți care e diferența dintre atunci, pe timpuri, și acum? Noi făceam moldovenește, dar aici e cam românește".

Cu multă nostalgie și regret, dl Ion povestește despre construcția caselor de altădată: "Lumea făcea case cu ce poate. De când mă țin minte, la noi în sat nu se mai construiește, de după URSS, cred ca 3 case au fost construite".

În toată perioada în care a muncit în construcții, dl Ion a acumulat foarte multe cunoștințe, tehnici noi și experiențe. A construit obiecte locative, spații comerciale, case rezidențiale, cu modele de tencuieli văzute doar pe video din rețeaua Internet: "Toate construcțiile pe care noi am făcut, ne mândrim. La construcțiile astea mari, am fost mulți oameni, dar le făceam de la subsol până sus. Ne-au mai amăgit și am lăsat și obiecte nefinisate, veneam acasă fără bani și cum să spui soției și copiilor că nu mai ai bani? Unele firme chiar nu sunt oneste. Dar cu Katalyst ne simțim în siguranță, sunt oameni cumsecade. Noi suntem foarte mulțumiți și recunoscători. Putem lucra acasă, lângă familie".

Fiecare meșter, are o preferință în ceea ce face, o iubire pe care o împărtășește, dar dlui Ion cel mai mult îi place să lucreze cu monolitul:"Dar dacă știi cum să lucrezi, îți place orice". 

În toată străduința lui, dl Ion a manifestat încredere, dăruire și mult curaj: "Am lucrat multe clădiri, una, alta. Mergi prin oraș și zici asta noi am făcut, aceea noi am făcut, la Rîșcova tot noi am făcut. Dar de la atâta lucru, mâinile nu le pot ține uneori. Dacă aș privi înapoi, nu aș vrea copiii mei să trăiască viața mea și cred că aș merge să învăț mai multe lucruri."